Aktualny numer / Grudzień 2017

Jesteś tutaj: Strona głównaAktualny numer - Grudzień 2017

Tekst:      Dariusz Jędrzejewski

Karp a sprawa polska


Tagi:

Karp w tradycyjnej polskiej kuchni należał do ryb szlachetnych, których spożywanie było zarezerwowane na specjalne okazje. Trafiał na stoły magnackie, biskupie, książęce, czy nawet królewskie. Odmiany hodowlane były wręcz nazywane królewskimi. Od ponad 700 lat z hodowli karpi słyną okolice Zatora przy ujściu Skawy do Wisły. Miasto położone na wysokim brzegu Skawy jest otoczone rozległymi kompleksami stawów. W źródłach historycznych informacje o tutejszych stawach pojawiają się w końcu XIII w., choć pierwsze hodowle karpi założono tutaj prawdopodobnie już w XII w. Legendy mówią, że za przyczyną tatarskich jeńców. Dlaczego Zator? Zadecydowała o tym obfitość wód Skawy, Wisły i mniejszych okolicznych rzek, a także bliskość bogatego Krakowa, dokąd ryby dostarczano łodziami Wisłą. Świeże karpie z Zatora trafiały na stoły Wawelu oraz...



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
PROBIER
spółka z o.o.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk