Aktualny numer / Listopad 2019

Jesteś tutaj: Strona głównaAktualny numer - Listopad 2019

Tekst:      Mikołaj Wyrzykowski

Barani łeb i śmierdząca ryba - smaki Islandii


Tagi:

Od czasów, gdy osiedlili się tutaj wikingowie, kraina lodu i ognia nie była łatwym miejscem do życia. Bezlitosna pogoda i nieurodzajna gleba sprawiały, że mieszkańcy przez wieki walczyli o przetrwanie. Ryby i baranina były prawie wszystkim, co wyspa dawała jako pożywienie. A jak dziś wygląda islandzka kuchnia? W zakresie zasiedlenia wyspy nie zmieniło się tak wiele: domy nadal buduje się w niewielkiej odległości od wybrzeża, a na terenie wewnętrznych wyżyn, oprócz elfów i trolli, nie ma żywej duszy. W czasach średniowiecza i późniejszych osady na Islandii były jeszcze mniejsze: kilkanaście domów torfowych albo pojedyncze farmy, gdzie życie polegało na walce z naturą, a więc mroźnymi zimami, powodziami po odejściu śniegów, nieubłaganym wiatrem. Mieszkańcy zajmowali się...



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk