Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Ceviche




SKŁADNIKI (Dla 2 osób):
200 g surowego dorsza bez skóry i ości
100 ml soku z limonek i cytryn
duży pomidor
awokado
czerwona cebula
mała papryczka chili
garść świeżej kolendry
sól i pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 min. plus ok. 2 godz. marynowania

 

To popularne w Ameryce Łacińskiej danie pochodzi najprawdopodobniej z Peru. Przyrządza się je ze świeżych morskich ryb o białym mięsie. Surową rybę zalewa się sokiem z cytrusów – powoduje to denaturację białka, dzięki czemu sprawia ona wrażenie ugotowanej.

 

Rybę pokroić na drobne kawałeczki, doprawić, wymieszać z posiekaną papryczką i zalać sokiem z cytrusów. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, co jakiś czas zamieszać. Pod koniec sprawdzić, czy całe mięso zmieniło barwę z przezroczystej na białą. Wylać połowę marynaty. Pozostałe składniki pokroić drobno i połączyć z rybą przed podaniem.

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
PROBIER
spółka z o.o.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk