Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Musaka




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
2 średnie bakłażany
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
500 g mielonego mięsa
2 puszki krojonych pomidorów
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
3 żółtka
100 g startego twardego sera
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1,5 godziny

 

To popularne greckie danie jest podawane w różnych wersjach we wszystkich krajach Półwyspu Bałkańskiego. Łączy ono zdrowe składniki kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej spotykaną i najbardziej szlachetną wersją jest musakás me melitzánes, czyli z bakłażanem. Zazwyczaj do tej zapiekanki używa się baraniny, ale może to być również mięso wołowe.

 

Bakłażany pokroić w plasterki i wstawić do nagrzanego piekarnika, aż zbrązowieją. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić, dodać mięso, a gdy będzie gotowe – pomidory z puszki. Odparować płyn, a następnie doprawić. Rozpuścić masło na patelni, dodać mąkę, wymieszać, a następnie rozprowadzić mlekiem, cały czas mieszać. Gotować powoli do zgęstnienia sosu, dodać połowę sera, zestawić z ognia, a po lekkim ostygnięciu ostrożnie połączyć z roztrzepanymi żółtkami. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwami bakłażany i mięso. Zalać sosem, posypać serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C do przypieczenia sera.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
PROBIER
spółka z o.o.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk