Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Pizza di patate - pizza ziemniaczana




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
750 g ziemniaków
250 g mąki
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
dodatki na wierzch pizzy według uznania

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1 godzina

 

Istnieje wiele metod na przyrządzenie pizzy, niektórzy wolą ciasto cienkie, inni gustują w grubszym. We Włoszech wyróżnia się dwie odmiany: neapolitańską i rzymską. Pierwsza ma grubsze ciasto i mocno zarumienione brzegi, druga jest bardzo cienka i nie ma zaokrąglonych brzegów. W niektórych rejonach do wypieku pizzy używa się ziemniaków. Ciasto ziemniaczane to specyfika kuchni Apulii. W ten sposób wypieka się tam także chleb zwany puddica.

 

Ziemniaki ugotować, utłuc na purée i doprawić. Dodać mąkę, oliwę i zagnieść na elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Ciasto rozciągnąć, uformować w kształt pizzy, dodać na wierzch ulubione składniki i piec w piekarniku.

 

 

 
 
 

Fot. Anna Krysztofiak-Gawryjołek

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
PROBIER
spółka z o.o.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk