Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Pljeskavica




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
ostra papryczka chili
150 g wędzonego sera
150 g mielonej słoniny

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1 godzina

 

Pljeskavica, czyli mielony kotlet z grilla, jest bardzo popularna na całych Bałkanach. Różne rejony przyrządzają własne wariacje tego dania. Używa się różnych gatunków mielonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny, baraniny), zmieniają się też dodatki. Gurmańska pljeskavica jest najbardziej sycąca, dodaje się do niej słoninę i wędzony ser.

 

Papryczki drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować spore kotlety i smażyć, najlepiej na grillu.

 

 

 
 
 

Fot. Anna Krysztofiak-Gawryjołek

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
PROBIER
spółka z o.o.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk