Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Potaje de vigilia




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
400–500 g ugotowanej ciecierzycy
250–300 g dorsza (moczyć 24 godziny, parę razy zmienić wodę)
250 g szpinaku
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka kuminu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 kromki chleba
2 jajka ugotowane na twardo
2 liście laurowe
oliwa z oliwek

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut

 

Potaje to mniej lub bardziej płynne danie jednogarnkowe serwowane w praktycznie każdym regionie Hiszpanii. Potrawka występuje w wielu odmianach, a niektóre z nich przygotowywane są głównie w okresie świąt, jak wielkopostne Potaje de vigilia. Tradycyjnym w całej Hiszpanii daniem wielkopiątkowym jest gęsta zupa, której skład zmienia się w zależności od regionu, lecz niemal we wszystkich można znaleźć ciecierzycę oraz solonego bądź wędzonego dorsza. Ta ryba jest podstawowym składnikiem potraw przygotowywanych w Wielkim Tygodniu w Hiszpanii.

 

Na oliwie podgrzanej w garnku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodać szpinak, a gdy zwiędnie – ciecierzycę. Gotować przez 2–3 minuty. Dorzucić pokrojonego w kawałki dorsza, posypać papryką i kuminem, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Zalać wszystko wodą, dodać liść laurowy i dusić przez ok. 15 minut. Chleb podsmażyć, rozdrobnić i zblendować wraz z żółtkami i kilkoma łyżkami wody. Gotową masę dodać do zupy i gotować przez 5 minut.
Danie podawać na gorąco, okraszone białkiem pokrojonym w kostkę.

 

Przepis nadesłała: Pani Anna z Gdańska.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
PROBIER
spółka z o.o.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk