Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Tapas




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
Buñuelos z serem manchego 2 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki pszennej
2 łyżki startego na drobnych oczkach sera manchego (lub innego owczego)
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka ostrej papryki
szczypta soli
olej do smażenia

Asadillo 4 duże czerwone papryki
4 pomidory
4 ząbki czosnku
2 łyżki oregano
sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Tomates rellenos 10 pomidorów
Nadzienie 1:
4 ugotowane jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Nadzienie 2:
puszka tuńczyka
2 łyżki czarnych oliwek
łyżka kaparów
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1,5 godziny

 

Tapas to hiszpańskie przekąski, podawane na ciepło i na zimno. Zazwyczaj serwuje się je do alkoholu – nazwa tapa oznacza przykrywkę i pochodzi od zwyczaju Andaluzyjczyków, którzy przykrywali kieliszek wina plasterkiem kiełbasy, by nie naleciały do niego muchy.

 

Buñuelos z serem manchego

Wszystkie składniki wymieszać, łyżką formować placuszki i smażyć na sporej ilości rozgrzanego oleju.

 

Asadillo

Papryki obrać i upiec w piekarniku, a po wystudzeniu pokroić w paski. Pomidory pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. W wysmarowanym oliwą naczyniu układać warstwami paprykę pomidory, czosnek i oregano. Przyprawić i zapiekać przez 20 min.

 

Tomates rellenos

Pomidory umyć, odkroić górną część i wydrążyć środek. Składniki nadzień drobno pokroić, dokładnie wymieszać i nafaszerować nimi pomidory.

 

 

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
PROBIER
spółka z o.o.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk