980x200

Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Pastel de Choclo




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
• 6 kolb kukurydzy
• 300 g mielonego mięsa wołowego
• 3 cebule
• podwójna pierś z kurczaka
• 3 jajka
• odrobina mleka
• 3 łyżki masła
• 10 oliwek
• garść rodzynek
• przyprawa ají de color lub ostra papryka

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Pastel de Choclo, czyli zapiekanka ze zmielonej kukurydzy, to jedno z najpopularniejszych tradycyjnych dań w Chile. Kryje w sobie wiele niespodzianek - polubią go miłośnicy niekonwencjonalnych połączeń. Najsmaczniejszy Pastel de Choclo zapieka się w glinianym naczyniu zwanym pocillo, choć można użyć również żaroodpornego.
Przepis nadesłała Monika Trętowska, dziennnikarka i autorka bloga Tresvodka.com, od kilku lat mieszkająca w Chile. Zdobyła go od swojej chilijskiej, siedemdziesięcioletniej teściowej Marii Yanquepe.

 

Zrobić pino: na patelni usmażyć wołowinę z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać ají de color według uznania, ale pino powinno być wyraziste. Teściowa Pani Moniki poleca pino zostawić w lodowce kilkanaście godzin do przegryzienia. Ugotować kurczaka i jajko. Kukurydzę zeskrobać z kolb i zmielić z odrobiną mleka (najlepiej w blenderze), aż powstanie lepka masa. Dodać 3 łyżki masła, gotować 20 min (jeśli pastel ma być nieco słodszy, można dodać trochę cukru, jeśli nie – szczyptę soli). Na dno glinianego naczynia położyć warstwę pino, a na nią pozostałe składniki: kawałki piersi z kurczaka, przekrojone na ćwiartki jajka, oliwki i rodzynki. Całość przykryć masą kukurydzianą, wierzch posypać odrobiną cukru. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 15-20 min.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk